Få en ny tandkrone på én dag

Tandkrone

Ligesom det fleste andre gør du sikkert, hvad du kan, for at passe på dine tænder. Men nogle gange er uheldet bare ude, og der er ikke længere så meget, man kan stille op.

Det kan være, at du er kommet til at tygge på noget meget hårdt, som har fået din tand til at knække. Det kan også være, at du er væltet på en gåtur eller er styrtet på cyklen, og derigennem har fået beskadiget en tand.

Og hvis der er brækket en stor del af en eller flere af dine tænder, så kan det blive nødvendigt at reparere dem med tandkroner.

Hvad er en tandkrone?

Men hvad er så egentlig en tandkrone, tænker du måske? Og den korte forklaring er, at det er en slags hætte, som bliver sat uden på én af dine tænder. Hætten bliver fremstillet i et stærkt materiale, som omslutter tanden og giver den en god styrke.

Det er som nævnt den optimale behandling, hvis din tand er knækket, eller det kan også benyttes, hvis en af dine tænder har fået en meget stor plastfyldning, som gør, at tanden er svækket.

For at få plads til tandkronen er det nødvendigt at slibe tanden en smule ned. På den måde forbereder man også tanden til, at der skal sidde en hætte ovenpå tanden efterfølgende.

Hvordan sidder en tandkrone fast på tanden?

Når din tand er blevet slebet ned til en spids, så vil der blive foretaget en afstøbning af den stump tand, der sidder tilbage. Den afstøbning skal bruges til at fremstille kronen.

Når kronen så er blevet lavet og farvet i en farve, der passer til dine resterende tænder, vil den blive sat fast på din slebne tand med noget tynd cement. Og når først tanden sidder fast, så vil det faktisk være meget svært at se forskel på dine rigtige tænder og så kronen.

Selvom cementen, der bruges til at sætte kronen fast, er både stærk og har en god holdbarhed, så kan du desværre godt komme ud for, at en tandkrone går hen og bliver løs. Et tydeligt tegn på, at kronen er gået løs er, at den kan rokke frem og tilbage. Og hvis det er tilfældet, så bør du tage kontakt til en tandlæge så hurtigt som muligt.

Hvis kronen sidder løst, er der nemlig en risiko for, at tanden inden under kronen kan blive angrebet af caries, og det kan i sidste ende betyder en del problemer i det lange løb med din tand. Derfor er det vigtig at tage kontakt til din tandlæge, hvis du har en løs tandkrone. Selv hvis du kun mistænker, at den er løs, er det en god idé lige at ringe og bestille en tid.

Der findes mange forskellige tandkroner

En tandkrone kan laves af mange forskellige materialer alt efter, hvad du er mest til. Den kan for eksempel laves i guld, i ren keramik eller i en kombination af keramik og metal.

Fælles for alle materialer er dog, at kronen skal fremstilles hos en tekniker med det rette udstyr og den rette teknologi. Nogle steder er man derfor nødsaget til at vente på sin nye krone, men hos for eksempel tandlægerne ved storkespringvandet er man i besiddelse af alt den rette teknologi, og derfor kan man lave keramiske kroner på kun halvanden time. Det betyder, at du vil kunne gå ind og få en tandkrone på kun én dag.

Hvis en tekniker derimod skal ind over processen, så kan der være ventetid på din nye krone i op til nogle uger alt efter, hvor kronen skal sidde.

Recommended For You

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *